Komboecha

Homeopathie, osteopathie, chiropraxie, acupunctuur, kruidengeneeskunde, aromatherapie, Orthomoleculair (voedingssupplementen), Ayurveda, healing, Jomanda, ...

Komboecha

Berichtdoor Vegamobiel » 27 nov 2006, 21:30

Komboecha

wat moet ik hier van denken :?:
mijn zus probeert mij er van te overhalen dit te drinken. :cry:
graag wat hulp

enkele links
kombu
nog een
en nog
Spelfouten worden niet gemaakt, maar door mensen uitgevonden!
Vegamobiel
 
Berichten: 148
Geregistreerd: 30 okt 2006, 21:47

Berichtdoor Digit » 27 nov 2006, 21:39

Onderwerp het eens aan de kwak-detector-test : http://www.skepp.be/artikels/alternatie ... k-detector

Groetjes,

Digit
Wat is, IS !
Avatar gebruiker
Digit
 
Berichten: 8640
Geregistreerd: 09 nov 2006, 09:03

Berichtdoor Heeck » 28 nov 2006, 00:13

Begrip is een waan met een warm gevoel, dus MIJDT SPIJT.
www.edge.org
Avatar gebruiker
Heeck
 
Berichten: 6517
Geregistreerd: 20 okt 2006, 22:09
Woonplaats: Leeuwarden

Berichtdoor Vegamobiel » 29 nov 2006, 11:18

bedankt in ieder geval voor de hulp
Spelfouten worden niet gemaakt, maar door mensen uitgevonden!
Vegamobiel
 
Berichten: 148
Geregistreerd: 30 okt 2006, 21:47

Re: Komboecha

Berichtdoor Sisyphus » 30 nov 2006, 03:10

Vegamobiel schreef:Komboecha

wat moet ik hier van denken :?:
mijn zus probeert mij er van te overhalen dit te drinken. :cry:
graag wat hulp

enkele links
kombu
nog een
en nogIk heb komboecha-goeroe Günter Frank eens een mail gestuurd met de vraag of we iets meer controle kunnen krijgen over die verhalen van Russisch onderzoek waarin een positieve (lees: "effectieve") relatie gelegd wordt tussen komboecha en kanker.
Günter Frank liet weten (en dat staat ook in zijn boek) dat hij die gegevens heeft van een Russische getuigenis die verder anoniem wenst te blijven. Frank wenst dat te respecteren. Vreemd eigenlijk, dat iemand zich wil onthouden van wat medisch-historisch gezien een belangrijke doorbraak zou kunnen zijn. Wel goed voor de mystficatie, en dat is meteen ook een belangrijk factor in de folklore rond Komboecha (de schimmel wordt al eeuwen doorgegeven van individu tot individu).

Het gaat om 'onderzoek' van soms meer dan een eeuw geleden dat gewoon niet controleerbaar blijkt. Ook de zoektocht naar de namen van de onderzoekers levert verdacht weinig op. Vaak zijn ze slechts vermeld in tweedehandse bronnen die komboecha verheerlijken. Meestal zijn ze gewoon onvindbaar. Kortom, het tegenovergestelde van wat wetenschappelijk onderzoek hoort te zijn: open en controleerbaar. De anekdotes en allerlei propagandablaadjes circuleren wel volop van dorp tot dorp en niemand stelt de correctheid daarvan in vraag.

Er zijn dan nog de getuigenissen waar sommige Komboecha-fanaten zo mee dwepen. Maar er zijn ook een niet te onderschatten aantal negatieve reacties, die door hen altijd geminimaliseerd worden.
De positieve zijn trouwens verklaarbaar, er zit wat alcohol in. En wat slikken mensen nog allemaal waardoor je de causaliteit nooit echt goed kunt leggen tussen de aandoening en de komboecha. Precies daardoor zijn getuigenissen waardeloos als bewijs.

Komboecha is een typisch kwakzalver-product: er worden van mond tot mond 101 gunstige resultaten voor evenveel aandoeningen aan toe geschreven. Het lijstje gaat van multiple sclerosis, impotentie, haaruitval, tot kanker. Het gaat dan wel over de zelfgemaakte komboecha.
Je moet die onderscheiden van de komboecha die je kunt krijgen in warenhuizen en cafés en die dan ook door de keuringsdiensten zijn gecontroleerd: deze producten vallen onder de categorie eetwaren, en dus ook onder de eetwareninspectie. Maar daarvan beweren de komboecha-fanaten nou precies dat die niet meer echt heilzaam kan zijn! Zij die het commercialiseren hebben uiteraard ook weer de mond vol van vage nietszeggende (goedklinkende) begrippen als: "ondersteunt het lichamelijke weerstandsvermogen", of "harmoniserend effect op de stofwisseling". Dit zijn vooral verkooptruuks die zich met vage bewoordingen aan de wet willen ontglippen (je mag wettelijk gezien geen claims doen van genezing als dat niet bewezen is).

Voor de zelfgemaakte Komboecha volstaat het trouwens niet de hygiëne in acht te nemen, en dat zal uit onderstaande verslagen blijken. Hygiëne betekent niet alleen proper materiaal gebruiken, maar ook : niet verderkweken met een restje van de vorige productie maar telkens met een verse startercultuur beginnen. Maar het goedje bevat ook inherente eigenschappen die niet ongevaarlijk zijn, los van de factor hygiëne: na verloop van tijd kunnen er zich organismen in nestelen (vooral schimmels, omdat die meestal beter tegen zuur bestand zijn) die ook verdergekweekt worden, en sommige schimmels produceren nu eenmaal toxische stoffen (zoals aflatoxines e.d.). Voor je het weet zit je dan met een wilde gisting met onbekende organismen. En gezien het cultkarakter van het gebruik, zal een vreemd smaakje waarschijnlijk minder snel opvallen. De consumptie van komboecha valt buiten alle objectieve controle omdat het in huiselijke kringen wordt gekweekt. Het is voor de gebruiker dus altijd een beetje achter de feiten aanhollen en info vergaren. Maar het is precies die zoektocht waar sommigen al zo verzot op zijn.

Ik heb enkele jaren geleden wat research gedaan, maar ik moet daarover eens een artikel schrijven. Ik geef hier enkele bevindigen mee:


Officiële instanties melden over kombucha:
  1. De Amerikaanse FDA zegt: "De Amerikaanse Food en Drug Administration heeft dit product niet goedgekeurd als behandeling voor eender welke medische aandoening. Het product bevat aanzienlijke hoeveelheden zuren die vaak voorkomen in sommige voedingsmiddelen zoals azijn en kleinere hoeveelheden ethylalcohol. Omdat het zuur schadelijke hoeveelheden lood en andere giftige elementen kan onttrekken uit verschillende soorten vaten sommige keramische en geschilderde vaten en loodkristal mogen dergelijke vaten niet gebruikt worden voor het bewaren van Kombucha Thee."


  2. Het Directoraat-Generaal Bescherming Volksgezondheid in België : "De aflevering van geneesmiddelen die bereid zijn door middel van een symbiotische kolonie van gisten en bacteriën, Komboecha genoemd, is intussen verboden door het Koninklijk besluit van 20 februari 2003 (Belgisch Staatsblad van 20.03.2003). Sinds 2003 is er definitief verbod ingeschakeld. Alvorens een geneesmiddel op de markt mag gebracht worden, moet het geregistreerd worden na gunstig advies van de Geneesmiddelencommissie. Deze Commissie kan slechts een gunstig advies uitbrengen indien de kwaliteit, de veiligheid en de doeltreffendheid bewezen werden aan de hand van wetenschappelijke studies.
  Uit adviezen van de Geneesmiddelencommissie blijkt immers dat de therapeutische doeltreffendheid van Komboecha niet aangetoond is en dat het gebruik ervan schadelijk kan zijn.
  Recent werd door de Amerikaanse Food en Drug Administration nog een waarschuwing verspreid in verband met mogelijke microbiologische contaminatie van dit product."


  3. Prof. Laekeman van de Biomedische wetenschappen KULeuven, mailt mij : "Ik beschik niet over enige klinische evidentie over Kombucha. Volgens onze gegevens is niets wat momenteel wordt beweerd hard gemaakt. Ook de kwaliteitscontrole stelt problemen. Het preparaat scoort dus momenteel erg onzeker op kwaliteit, doeltreffendheid en veiligheid, de 3 criteria die we hanteren in de Geneesmiddelencommissie.
  Het probleem met dergelijke producten is echter dat ze vaak overladen worden met gezondheidsclaims zonder dat die bewezen zijn."  4. Dr. ir. Eric De Maerteleire, directeur-manager Stadslaboratorium Gent : "Door het feit dat het over een beschimmelde vloeistof gaat én het bekend is dat schimmels op soms onvoorziene wijze (zelfs als het over zogenaamde "cultuurschimmels" gaat) mycotoxinen kunnen produceren met alle nefaste gevolgen vandien ben ik zeker geen voorstander van dit soort producten. Integendeel."


  5. Het Nederlandse Voedingscentrum waarschuwt voor de Komboecha die men zelf maakt zonder enige vorm van controle : "Het Voedingscentrum heeft desalniettemin een negatief advies afgegeven op het zelf kweken van dergelijke producten, omdat zelf kweken kan leiden tot uitgroei van ziekteverwekkende micro-organismen. Zeker iemand die niet weet aan welke eigenschappen het product en de fermentatie moet voldoen kan verrast worden door onbedoelde effecten. Producten die kant-en-klaar verkocht worden staan buiten onze verdenking, aangezien wij er van uit gaan dat die met inzicht zijn geproduceerd en omdat de Keuringsdienst van Waren toeziet op de veiligheid van hetgeen in winkels wordt aangeboden. Op huishoudelijke activiteiten ontbreekt uiteraard een dergelijke toetsing. Dit standpunt heeft het Voedingscentrum nog niet verlaten."


  6. Ook The American Cancer Society waarschuwt: "There is no scientific evidence that Kombucha tea is effective in treating cancer or any other disease. No data exist showing that it helps promote good health or prevents any ailments. There have been some serious side effects reported with the consumption of Kombucha tea."


  7. Medicus prof. Willem Betz (VUB) : "Blijkbaar is het meestal onschuldig, maar soms groeien er kwade schimmels in en dat weet men pas na ernstige analyses. In kwakmiddens wordt het aanbevolen om te verjongen, tegen kanker, tegen reuma, voor de haargroei, om beter te slapen, (er zit wat alcohol in), maar daar is niets van bewezen. Het is duidelijk een kwakmiddel met mogelijk ernstige gevaren en geen bewezen nut. Beweringen dat het genezend werkt zijn een duidelijke overtreding van de wet. De voornaamste redenen om het te verbieden waren: de sterfgevallen door hepatotoxiteit (vernielen van de lever) en door lactaat acidose. De reden schijnt te zijn dat er onvoorspelbare schimmels gaan groeien die zeer giftige producten kunnen produceren.
  Komboecha kan veilig zijn mocht er een constante controle daarop gebeuren door een zeer goed uitgerust labo. Maar gezien de voordelen van Komboecha omzeggens niet bestaande zijn, lijkt het me niet de moeite waard zich bloot te stellen aan die potentiele gevaren of om er dure analyses van te doen. Dat er heel wat landen juist daarom die beschimmelde thee hebben verboden 'zal natuurlijk wel weer een complot zijn van de artsen en de farma-industrie'. Zou het heilzame gevoel bij het drinken soms kunnen komen door het alcoholpercentage (tot 1.5%)?


  8. Het tijdschrift "The Scientific Review of Alternative Medicine" publiceerde reeds over dit onderwerp (4.2, p. 44-47: identification of cytotoxic agent in Kombucha herbal medicine).
  Resultaat : het enige dat gevonden werd was cafeine, en dat zit voornamelijk in de 'bacterial mat'. Dus veel antikankeractiviteit is niet te verwachten van Kombucha. De antikanker claims van komboecha zijn afkomstig van ene Sklenar,die iriscopie (=kwakzalverij) gebruikte als diagnostisch middel.


  9. Kombucha: a systematic review of the clinical evidence.

  AIM: Kombucha has become a popular complementary remedy. The aim of this systematic review was to critically evaluate the evidence related to its efficacy and safety.
  METHODS: Computerised literature searches were carried out to locate all human medical investigations of kombucha regardless of study design. Data were extracted and validated by the present author and are reported in narrative form.
  RESULTS: No clinical studies were found relating to the efficacy of this remedy. Several case reports and case series raise doubts about the safety of kombucha. They include suspected liver damage, metabolic acidosis and cutaneous anthrax infections. One fatality is on record. CONCLUSIONS: On the basis of these data it was concluded that the largely undetermined benefits do not outweigh the documented risks of kombucha. It can therefore not be recommended for therapeutic use.

  Auteur: E. Ernst
  Bron: Forschende Komplementärmedizin und Klassische Naturheilkunde / Research in Complementary and Classical Natural Medicine 2003;10:85-87
  Gevonden via: PubMed (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/PubMed/)
Avatar gebruiker
Sisyphus
Beheerder
 
Berichten: 183
Geregistreerd: 19 okt 2006, 12:55
Woonplaats: div

Berichtdoor Raafje » 30 nov 2006, 04:24

Hierbij als quote een stukje over KavaKava of Komboecha wat ik nog in mijn documenten had staan, het is toendertijd geplaatst door Snarf. Met andere woorden 'pas op je lever' bij het gebruik van Komboecha!

The Therapeutic Goods Administration (TGA) has viewed with increasing concern international reports of liver damage (hepatotoxicity) associated with the use of kava-containing medicines. In January this year the TGA wrote to all Australian sponsors of kava-containing medicines on the Australian Register of Therapeutic Goods (ARTG) requesting them to remain vigilant in regard to possible adverse reactions to kava-containing medicines and reminding them of their responsibility to forward all adverse reaction reports to the TGA (as required in the condition of listing imposed under Section 28 of the Therapeutic Goods Act 1989 (the Act)).
The TGA also issued safety alerts to Australian consumers and health professionals about concerns following these international case reports, the most serious of which involved death or liver transplantation.
The TGA has continued to monitor closely both the Australian and international situation regarding suspected adverse events associated with kava-containing medicines. Until recently, there has been no suggestion that kava-containing medicines in Australia have presented a risk. However, the TGA has now become aware of the death from complications of liver failure of a woman in Australia who had been taking, among other complementary medicines, a kava-containing medicine.


The TGA believes that, as a precaution, a voluntary recall to consumer level of all medicines containing kava on sale in Australia should commence immediately. The TGA has consulted with the complementary medicines industry over its concerns and the need for a recall.


Raafje.
Niets is tijdverlies, als je van de dag geniet!
Avatar gebruiker
Raafje
 
Berichten: 194
Geregistreerd: 25 okt 2006, 21:34

Berichtdoor willem_betz » 30 nov 2006, 21:16

Niet hetzelfde: kava wordt van een vrucht gemaakt dacht ik en kombucha is een soort beschimmelde thee. :(
Avatar gebruiker
willem_betz
Beheerder
 
Berichten: 4677
Geregistreerd: 24 okt 2006, 01:29

Berichtdoor Raafje » 30 nov 2006, 22:19

Klopt Willem, bij deze mijn excuus. In mijn documenten stonden ze beide onder thee met gevaar voor leverbeschadigingen, maar het zijn inderdaad twee verschillende soorten thee. Uit onderzoek is gebleken dat het drinken van thee van zowel Komboecha als Kava Kava, ernstige leverbeschadigingen tot gevolg kan hebben.

Groetjes...Raafje
Niets is tijdverlies, als je van de dag geniet!
Avatar gebruiker
Raafje
 
Berichten: 194
Geregistreerd: 25 okt 2006, 21:34


Keer terug naar Alternatieve behandelingen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast